середу, 28 жовтня 2015 р.

Вшанування пам'яті учасників бойових дій XX століття на території Зборівщини

Науково-дослідна   робота   присвячена   проблемі  увічнення   пам'яті   учасників   бойових дій  першої половини  XX століття  на Зборівщині. Враховуючи величезні втрати українського народу у  минулому  столітті,   соціальна  значимість  питання  увічнення їх пам'яті зумовлює необхідність піднесення цього питання на загаль­нодержавний рівень.
Актуальність теми зумовлена станом дослідження та збереження історичних пам'яток на території Зборівщини.
Метою даної пошукової роботи є спроба узагальнити та систематизувати перебіг бойових дій XX ст. на території Зборівщини і на цій основі скласти каталог могил та опис місць поховань  учасників цих подій.
Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.
Предметом дослідження є охорона та вшанування  пам'яток історії  на території України в післявоєнний період та сьогодення. Хронологічні рамки дослідження становлять 1917-2010 рр. Територіальні рамки роботи охоплюють села Зборівського району Тернопільської області станом на 2010 р.
Об’єктом дослідження даної наукової роботи є стан збереження та облік могил УСС, бійців УГА, воїнів ОУН-УПА та радянських солдат (на прикладі Зборівського району Тернопільської області).
Пошук останків безвісти відсутніх і непохоронених або необхідність  перепоховання загиблих повинні супроводжуватися комплексом визначених  заходів по їх здійсненню.

Перш за все, це гідне поховання людей, які загинули при виконанні  свого військового обов'язку. Оскільки загибель людей відбувалася  в період ведення бойових дій, факт смерті часто не документувався. Військовослужбовці та їх імена часто губилися і упродовж десятиліть вважалися безвісти зниклими. 
Тому виникає необхідність відновлення імені, відслідковування долі загиблих, обставин їх смерті,  проведення переобліку по архівних документах і передачі інформації родичам, а також підтримки в порядку поховань загиблих.  
 Оскільки щороку свідків стає все менше, тому потрібно зібрати більше інформації про минуле нашої  країни.
    Практичне значення теми полягає у тому, що вона є спробою вийти за межі шкільної програми у вивченні вказаного аспекту і може вивчатись на уроках історії в школах, під час проведення практичних та семінарських занять. Матеріали роботи можуть бути вико­ристані для експозицій краєзнавчого музею.

Немає коментарів:

Дописати коментар