середу, 28 жовтня 2015 р.

Примирення над могилами

 Примирення над могилами: німецькі військові поховання часів Другої світової війни на території Тернопільської області
Науково-дослідна робота присвячена проблемі увічнення пам’яті людей, які загинули внаслідок воєн, депортацій та політичних репресій.
Враховуючи величезні втрати українського народу у минулому столітті, соціальна значимість питання увічнення пам’яті жертв воєн та політичних репресій зумовлює необхідність піднесення цього питання на загальнодержавний рівень.
Актуальність дослідження зумовлена станом вивчення даної теми в сучасній історичній науці в контексті з іншими суспільними явищами та подіями післявоєнної історії країн-учасниць Другої світової війни.
Предметом дослідження є роль діяльності держави та громадських організацій щодо збереження пам’яток воєнної історії на території України в післявоєнний період та в умовах сьогодення.
Об’єктом дослідження даної наукової роботи є стан збереження та облік могил німецьких солдатів, які загинули в роки ІІ світової війни на території України (на прикладі Тернопільської області).
Метою роботи є комплексне дослідження особливостей діяльності уряду України та внесок Німецької народної спілки по догляду за військовими могилами щодо пошуку, обліку, створення єдиного реєстру могил німецьких солдатів, які загинули в роки Другої світової війни. Для досягнення поставленої мети визначені наступні завдання:
·              проаналізувати стан наукової розробки теми та джерельну базу дослідження;
·              ознайомитись з політикою державного регулювання пошукової роботи по виявленню та перепохованню загиблих в роки Другої світової війни;
·              вивчити досвід співпраці уряду України та ННС по збереженні військових могил;
·              окреслити масштаби німецьких поховань часів Другої світової війни на території Тернопільської області;
·              розкрити механізм здійснення перепоховань;
·              визначити перспективні напрямки охорони пам’яток військової історії на території України;
·              дослідити вплив розвитку співпраці у гуманітарній сфері на процес подолання стереотипів минулого, активізацію двостороннього співробітництва.
На основі систематизації, узагальнення та аналізу джерельної бази, зроблено спробу поглибленого дослідження діяльності держави та громадських організацій щодо збереження пам’яток воєнної історії на території України в післявоєнний період та в умовах сьогодення. Проаналізовано стан наукової розробки теми та джерельну базу, з’ясовано засади, на яких ґрунтується розвиток двосторонніх відносин у пошуковій роботі, узагальнено практику співпраці громадських організацій. Найважливіші результати дослідження відображають внесок автора в розробку даної проблеми.

В ході дослідження ми прийшли до висновків, що:
організація робіт з ексгумації та перепоховання на території України останків іноземців, а також впорядкування місць їх поховань здійснюється відповідно до міжурядових угод;
ознайомлення з досвідом європейських держав стосовно збереження військових могил розглядалося на прикладі Німецької народної спілки по догляду за могилами;
окреслено масштаби німецьких поховань часів Другої світової війни на території Тернопільської області;
визначено перспективні напрямки охорони пам’яток військової історії на території України.
Тому питання вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні ставить перед сучасним українським суспільством питання про вшанування поховань, не лише радянських воїнів, але і військовослужбовців німецького вермахту, могилами котрих на території колишнього СРСР майже ніхто не опікувався. Інформація про їхню точну кількість і місце розташування практично відсутня. Немає документів, які свідчили б про існування німецьких кладовищ.
Німецькі поховання були знищені в ході бойових дій, проте більша частина зазнала руйнувань у післявоєнний час, адже радянська ідеологічна система не могла допустити вшанування пам’яті воїнів – окупантів.
Саме тому сьогодні важливо вшанувати пам'ять людей, які загинули при виконанні свого військового обов’язку.
На сьогодні в Україні ННС створено п’ять збірних кладовищ, на яких хоронять німецьких солдатів (у Київській, Кіровоградській, Львівській, Харківській областях та в АР Крим. Проте, за даними Народної спілки в Україні є ще десятки тисяч стихійних поховань, які потребують ексгумації та перепоховань.
На території 7 областей західної частини нашої держави пошукову роботу проводить група “Захід”, перепоховання німецьких солдатів здійснює пошукова група СПП “Гарант”, що фінансується німецькою стороною.
Тернопільською обласною комунальною інспекцією охорони пам’яток історії і культури надано інформацію про те, що на території Тернопільської області станом на 2008 р. частково або повністю збережені поховання іноземних солдатів загиблих в роки Другої світової війни. Зокрема, на території області збереглися німецькі (25), єврейські (14) та польські (85) поховання.
На території Зборівського району вказані 3 поховання: в селах Монилівка, Перепельники та Гарбузів. Проте в даному реєстрі не вказане кладовище міста Зборова, на якому було поховано 344 німецькі солдати.
ННС по догляду за військовими похованнями здійснено пошукові роботи в селах: Погрібці, Заруддя, Розгадів, Присівці, Данилівні, Кудобинці, Беримівці, Кабарівці, Зборові, в с.Глинна …
У результаті проведених робіт з території Зборівського району в село Потелич перепоховано 1050 останків солдатів німецького вермахту.
Проте на сьогодні в деяких селах ще є поодинокі могили німецьких солдатів, які відомі місцевим мешканцям і потребують перепоховань (Каплинці, Вимислівка, Вірлів).
Зважаючи на наведений матеріал, варто звернути увагу на проблему вшанування пам’яті загиблих німецьких солдатів, адже попри політичні аспекти, загиблі також люди і потребують належної уваги. На сьогодні пошуки німецьких військових поховань на території України тільки розпочинаються, для полегшення цього процесу створюється відповідна нормативно-правова база та налагоджується співпраця з іноземними пошуковими фондами та організаціями.
Зважаючи на попередній історичний досвід збереження військових пам’яток на території України, важливо зберегти пам'ять про всіх загиблих під час Другої світової війни, незалежно від їх національності чи приналежності до військового формування. Сьогодні чимало людей не знає, де знаходяться могили їхніх родичів, вони мають лише похоронки із приміткою «безвісти пропав». Спільними зусиллями місцевих громад, органів державної влади, науковців, пошукових організацій потрібно відновити пам'ять про загиблих у тій страшній війні і настане примирення над могилами.
Ми, як громадяни дійсно демократичної держави, повинні позбутися заангажованих стереотипів щодо полеглих на полях боїв та гідно вшанувати пам’ять всіх без винятку воїнів, котрі велінням долі не повернулися до своїх родин, ставши знаряддям у вирішенні політичних та ідеологічних амбіцій антигуманних і злочинних тоталітарних режимів.
Отже, перспективними напрямками охорони пам’яток військової історії на території України повинна стати активна пошукова та організаційна робота щодо гідного вшанування пам’яті учасників національно-визвольних змагань, радянських солдатів та тісна співпраця з міжнародними організаціями по здійсненню ексгумаційних робіт як на території України, так і за її межами. Робити це потрібно заради майбутнього. Спільна пам’ять про загиблих є виявом дружби між народами, що народилася після жахів Другої світової війни і буде міцніти й надалі. Тому сьогодні настав час примирення і потрібно зупинити помсту мертвим, що знайшли свій безславний кінець на українській землі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар