середу, 28 жовтня 2015 р.

Зборівщина: місце бойової звитяги чехословацької бригади в роки Першої світової війни



ЗБОРІВЩИНА: МІСЦЕ БОЙОВОЇ ЗВИТЯГИ 
ЧЕХОСЛОВАЦЬКОЇ БРИГАДИ
 В РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Період Першої світової війни був тим відрізком історії, під час якого переплелись долі багатьох європейських народів. Водночас це були події, які дали початок творенню багатьох національних держав. Сталось так, що бойове хрещення підрозділів чеської бригади відбулось саме на Тернопіллі, у битві під Зборовом 2 липня 1917 р.

Актуальність дослідження полягає в необхідності дослідження місця й ролі чеських підрозділів під час проведення Зборівської битви 1917 р., оскільки сьогодні відсутнє комплексне дослідження, в якому було б піддано детальному аналізу ці події.
Метою дослідження є вивчення перебігу й значення Зборівської битви 1917 року, як важливого фрагмента Першої світової війни та одного з джерел відродження незалежної Чехословаччини.
Досягнення мети дослідження передбачає розв’язання наступних завдань: проаналізувати стан наукової розробки теми та джерельну базу дослідження; висвітлити причини та хід формування чехословацьких бойових підрозділів на території Російської імперії; з’ясувати, які саме чехословацькі підрозділи брали участь у Зборівській битві у 1917 р.; вивчити перебіг Зборівської битви та роль у ній чехословацьких підрозділів; проаналізувати дієвість тактичних нововведень, що дозволили чехословацьким підрозділам одержати перемогу, незважаючи на неефективність сусідніх підрозділів російської армії; вивчити роль Зборівської битви у творенні Чехословаччини та налагодженні українсько-чехословацького співробітництва протягом ХХ – ХХІ ст.; висвітлити сучасний стан вшанування пам’яті загиблих воїнів чеського легіону на території Зборівщини.
Об’єктом дослідження є бойові дії на Східному фронті під час Першої світової війни.
Предметом дослідження є перебіг та результати Зборівської битви 02.07.1917р.
Наукова новизна роботи полягає у постановці та розробці актуальної краєзнавчої проблеми, яка не отримала всебічного та об’єктивного висвітлення в історичній науці.
Практичне значення результатів дослідження полягає у можливості використання систематизованого та узагальненого фактичного матеріалу, висновків і положень на уроках історії, при формуванні експозицій краєзнавчого музею, проведенні краєзнавчих екскурсій.
В роботі доведено, що Зборівська битва 1917 р. сприяла піднесенню чеської національної самосвідомості, послужила піднесенню патріотичних почуттів серед населення Чехії та Словаччини, сприяла формуванню майбутньої чеської армії, мала значний вплив на подальше становлення чеської та словацької державності.
Презентація до наукової роботи    

Немає коментарів:

Дописати коментар