середу, 28 жовтня 2015 р.

Громадсько-політична і культурна діяльність Мілени Рудницької


У сучасній історії України є багато імен, які для пострадянських людей як були, так і залишаються невідомими попри їхній вагомий внесок у справу становлення української державності, у розвиток філософії, політології…
В Україні досі тривають дискусії, чи може жінка бути успішним політиком. І хоча саме постановлення такого питання виглядає абсурдним, все ж вистачає тих, хто зі скептичною усмішкою говорить про жінок – політиків.
Тим часом це питання було практично розв’язане ще у першій половині ХХ століття, і не в останню чергу завдяки діяльності Мілени Рудницької , яка належить до покоління, котре сформувалось після першої Світової війни. Це покоління жінок з гімназійною освітою, (Мілена – одна з не багатьох жінок із закінченою вищою освітою), які знали, що вони теж можуть проявити себе в політиці.

         Аргументувати вибір теми даної роботи можна тим, що наші корені, Батьківщина та батьківщина є найвищими цінностями в житті кожного свідомого українця, а особа, про яку йде мова в даній роботі є зборівчанкою.
За роки незалежності України віднайдено чимало нових даних про видатні постаті в науці, культурі та політиці нашої держави. Серед них, багато таких, чиї імена в радянські часи замовчувались, писати про них було заборонено. А систематизація праць дослідників славетних імен України часто обмежувалась згадкою невеликої кількості жіночих постатей.
Актуальність теми полягає в тому, що сьогодні ми переживаємо новий виток жіночої емансипації в усіх сферах життя. Тому, ми повинні вивчати і знати історію жіночого руху та ті випробування, що випадали на долю багатьох українок, і про той високий моральний орієнтир, який допомагав їм вистояти і утверджувати себе і свій народ.
Об’єкт дослідження – життєвий та громадсько-політичний шлях М. Рудницької.
Мета роботи полягає в дослідженні процесу становлення М. Рудницької як громадського і політичного діяча, її роль у процесі творення українського жіночого руху.
В ході дослідження вирішено такі завдання:
*            опрацювано відомі джерела про життя та діяльність Мілени Рудницької;
*            здійснена спроба дослідити громадсько-політичну та культурно-просвітницьку діяльність Мілени Рудницької;
*            проаналізовано внесок М. Рудницької у розвиток жіночого руху в Україні;
*            вийшли з пропозицією до органів місцевого самоврядування про переіменування однієї з вулиць міста Зборів на вулицю ім. Мілени Рудницької.
Мілена Рудницька була блискучим публіцистом, тонким політиком і далекоглядним спостерігачем світових процесів, борцем за демократичний політичний устрій, одна з перших відкритих критиків інтегрального націоналізму, фашизму, комунізму.
         Практичне й теоретичне значення даної роботи полягає в тому, що нею можуть скористуватися як вчителі та учні, так і представники громадськості, щоб познайомитись та поглибити свої знання з історії української державності. 

Немає коментарів:

Дописати коментар