середу, 28 жовтня 2015 р.

Історія виникнення та особливості чину о. Василіян та їх вплив на розвиток освіти і науки (на прикладі Краснопущанського монастиря)

Історія виникнення та особливості чину о. Василіян та їх вплив на розвиток освіти і науки 
(на прикладі Краснопущанського монастиря)

Василіанські монастирі відігравали важливу роль на ранніх етапах сучасної історії церкви на території України. Без детального вивчення історії Чину Святого Василія Великого (ЧСВВ) на Тернопільщині неможливо повною мірою зрозуміти більшість аспектів історичного розвитку краю, адже церква і монастирі у найскладніші часи залишалися єдиним інститутом самозбереження місцевих традицій. У нових умовах незалежної України починається відродження василіанських монастирів, вивчається їх історія та культурно-просвітницька діяльність.
Актуальність нашої роботи визначається необхідністю об’єктивного осмислення історії василіанських монастирів, на прикладі Краснопущанського монастиря, яка в атеїстичний період української історії висвітлювалася досить однобічно. Зокрема у радянську добу аналізувались насамперед економічні аспекти розвитку монастирів, або зверталась увага на моральні проступки окремих монахів. З іншого боку замовчувався інституційний розвиток Чину, його роль в релігійному та культурно-освітньому житті народу досліджуваного регіону.
Мета наукового дослідження полягає у висвітленні ролі церковного фактора у становленні та розвитку суспільства в Україні, підвищенні духовності населення, впливу церкви, зокрема ЧСВВ, на культурно-освітній розвиток українців.
Завдання дослідження:
·              дослідження становлення ЧСВВ, визначення ролі св. Василія у формуванні правил монашого життя;
·              прослідкувати поширення монастирів отців Василіян на українських землях, їх становище в різні історичні періоди;
·              вивчення культурно-освітньої діяльності ченців-василіян монастиря 
св. Івана Хрестителя с. Краснопуща;
·              ознайомлення з культурною спадщиною монастиря в с. Краснопуща.

Матеріали роботи можуть бути використані на уроках з історії України, релігієзнавства, історії рідного краю, спецкурсах та у можливості представлення матеріалів у друкованих виданнях, на учнівських конференціях з питань історії релігії.
Презентація до роботи

1 коментар:

  1. Пан Педро та його інвестиційне фінансування допомогли мені отримати фінансування мого проекту з поверненням ставки 2% в обмін на суму позики в розмірі 500 000,00 євро для фінансування мого проекту, і це було дуже швидко та безпечно, тому я раджу всім, хто тут шукає позики або інвесторів, зв’яжіться з паном Педро за WhatsApp:+1-863-231-0632 Електронна пошта: pedroloanss@gmail.com
    Дякую.

    ВідповістиВидалити