середу, 28 жовтня 2015 р.

Депортація українців з території Польщі
 в 1944–1946 рр. та їх адаптація в УРСР

   
  Науково–дослідницька робота присвячена питанням депортації українців Польщі у 19441946 рр., їх розселенню та соціально-економічній адаптації на території УРСР. Доведено, що в геополітичній ситуації, що склалась в світі наприкінці Другої світової війни, депортація українців була неминучою. В даній роботі зроблено спробу дослідити особливості розселення депортованих на території УРСР, Тернопільської області та Зборівського району.
      Робота складається зі вступу, трьох частин, висновків, списку використаних джерел, додатків та списку умовних скорочень.
      У вступі сформована мета, завдання щодо її реалізації, наукова новизна. Метою дослідження є об’єктивне висвітлення основних особливостей процесу депортації, розселення та адаптації українців Польщі впродовж 1946 – 1947 рр.
      Актуальність теми роботи зумовлена необхідністю перегляду проблем депортації в сучасності.
      Встановлено, що уряд УРСР, передбачаючи поселення більшості депортованих на сході республіки, не завершив жодної програми по забезпеченню переселенців житлом, землею, товарами першої необхідності, що викликало неминучу міграцію десятків тисяч людей в західні області.
      Особлива увага приділена вивченню адаптації депортованих на території УРСР.     Доведено, що уряд республіки не доклав достатніх зусиль для забезпечення швидкої соціально-економічної адаптації депортованих в новому середовищі. Наділення закерзонців житлом, земельними ділянками проводилось із запізненням та в мінімальних масштабах.
 Програма кредитування та надання безповоротної допомоги втілена у мінімальних масштабах. Розрахунки за залишене в Польщі майно проводились невчасно і в неповному обсязі.
      Оскільки щороку переселенців стає все менше, тому потрібно зібрати ще більше інформації про минуле нашого народу.

        Це пошукове дослідження може використовуватись при підготовці уроків з історії України та всесвітньої історії ХХст., у практичних і семінарських заняттях, що торкатимуться вказаного періоду. Вивчення особливостей, причин, а також перебігу депортаційного процесу дозволить висвітлити значну частину спільної українсько-польської історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар