середу, 28 жовтня 2015 р.

Сакральні пам'ятки Зборівського району Тернопільської області

Сакральні пам'ятки Зборівського району Тернопільської області


Актуальність       наукової роботи полягає у тому, що існує гостра необхідність збереження історичних та культурних надбань  нації, зокрема пам'яток сакрального мистецтва  Зборівського району Тернопільської області.
  Метою  дослідження стало узагальнення та систематизація інформації про історію, стан і перспективи збереження  об'єктів культурної спадщини, зокрема пам’яток сакральної  архітектури Зборівщини, укладання каталогу згаданих об'єктів.
Предметом дослідження є вивчення історії, структури та умов роботи греко-католицьких храмів на території Зборівщини.
Методами вивчення сакральної архітектури Збо­рівщини  стало обстеження їх сучасного стану та доступності, уточнення і перевірка раніше отриманої та нової інформації.
Практичне значення отриманих результатів полягає  у тому, що на основі нагромадженого у процесі дослідження матеріалу можна працювати над написанням робіт з історії України та історії Зборівщини, довідкових видань, у­кладання каталогів, а також у краєзнавчій роботі. Наукова робота складається з вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків.  Джерельну базу дослідження складають  збірники документів, окремі історичні дослідження, опубліковані фотознімки пам'яток, а також публікації, в яких проведено опис історико-культурних пам'яток.
В ході дослідження нами проведено обстеження історико-культурних пам'яток на місцевості, зроблено такі висновки:
   більшість церков Зборівського району побудо­вані в одному стилі;
   час побудови: дерев'яні - Х\/ІІІ-ХХ ст., муровані кам'яні  - ХУІІ-ХХ ст., відновлені - ХХ-ХХІ ст.;
   більшість пам'яток перебувають у задовільно­му стані, частина перебудована з польських костелів на церкви греко-католицького обряду (із використанням стилю бароко), є окремі пам'ятки, які перебувають у незадовільному стані і потребують негайної реставрації.
     На основі подальшого дослідження нами укладено каталог. Він може слугувати основою обліку історико-культурних пам’яток  на території Тернопільської області.

Зібраний матеріал можна використати для написання краєзнавчих досліджень.  

Немає коментарів:

Дописати коментар