середу, 28 жовтня 2015 р.

Київський архітектурний модерн

Київський архітектурний модерн


У сучасних умовах активної реконструкції міст надзвичайно гостро постає проблема гармонійного поєднання нової архітектури та вже існуючого історико – архітектурного середовища. Важливою культурно – екологічною проблемою архітектури сьогодення є гармонізація нової, сучасної забудови міст з унікальними природними ландшафтами та пам’ятками вітчизняної історико – архітектурної спадщини.
Сьогодні ми маємо право перейнятися тривогою за долю, яка випала архітектурним мотивам чи цілим будівлям у цьому стилі. Становище навіть ще складніше, ніж спершу здається. З одного боку, продовжують зносити архітектурні пам'ятки або ж прирікати їх на руйнацію недоглядом, а з другого — все гучніше на міжнародному рівні лунає визнання внутрішньої цінності й глибокої своєрідності модерну.
Протягом останніх десятків років модерн потроху знов стає модним. Київський модерн несе відбиток неповторної оригінальності і самобутності, а отже, вимагає, як і в широкій традиції європейського культурного поля, уваги, вивчення та збереження. Цим і пояснюється значущість та актуальність даного дослідження.
Об’єктом дослідження є розвиток новітньої естетики архітектури модерну кінця XIX – початку XX століття.
Предметом дослідження є особливості Київської архітектурної школи модерну.
Мета і завдання дослідження. Виходячи з актуальності теми, спираючись на дослідження спеціалістів з даного питання, використовуючи власний матеріал, накопичений при вивченні архітектурних пам’яток модерну Києва, автор ставить наступну мету: на основі комплексного і об’єктивного аналізу дослідити основні пріоритети та характер естетики архітектурного модерну.
Методологічною основою дослідження є основні принципи наукового пізнання, історизм та об’єктивність.
Новизна та практична цінність дослідження полягає у приверненні уваги до естетичної цінності архітектурних пам’яток Києва, необхідності її вивчення, реконструкції та збереження, а також як основи для подальшого поглибленого дослідження проблеми.  Серед трьох названих напрямів найменш вивченим і найбільш суперечливим виявився модерн.

         На Україні цей самобутній стиль дістав назву український архітектурний модерн. Зокрема чи не найбільше впливу цього напряму на архітектуру міст ми зустрічаємо в Києві, де на сьогоднішній день нараховано близько 300 споруд, побудованих в стилі модерн різними архітекторами того часу.  

Немає коментарів:

Дописати коментар