середу, 28 жовтня 2015 р.

Остарбайтери – раби Третього рейху

Остарбайтери – раби Третього рейху


У роботі зроблено спробу розкрити особливості примусового використання праці українських робітників у промисловості Німеччини. Значну частину українців, вивезених у період Другої світової війни на примусові роботи, було задіяно у промисловості Німеччини. Праця в цій сфері була суворо регламентована численними вказівками, інструкціями, обмеженнями і покараннями за будь-який супротив. Здебільшого робота остарбайтерів була важкою, виснажливою та низькооплачуваною, до того ж із дискримінаційними умовами, які були дуже віддалені від певних визначених стандартів.
Проаналізовано ставлення німецької влади до остарбайтерів, умови їхнього проживання та праці в чужому середовищі.
Актуальність дослідження зумовлена станом вивчення даної теми в сучасній історичній науці. Явище насильницької депортації населення вивчалося радянською наукою в контексті інших подій Звернення до трагедії в долі власного народу вказує на необхідність враховувати уроки історії, протиставляти людиноненависницьким доктринам, які ведуть до деградації суспільства, політику гуманізму і взаєморозуміння.
Предметом дослідження є злочинна політика нацистського режиму на території України в роки окупації.
Об`єктом дослідження даної наукової роботи стала діяльність окупаційних властей з організації депортації населення з України, використання праці українських остарбайтерів для потреб німецької економіки, умови їх праці та проживання.
Хронологічні рамки дослідження охоплюють 1941-1946 рр.
Основною метою роботи є комплексне дослідження особливостей політики німецько-фашистської окупаційної адміністрації в Україні щодо використання трудових ресурсів місцевого населення в 1941-1944 рр.
Головним завданням дослідження було:
·  Визначити теоретичні засади політики депортації в 1941 – 1944 рр.;
·  Показати механізм і форми організації депортації;
·  Розкрити форми і методи експлуатації трудового населення з України у Німеччині;
·  Окреслити масштаби використання нацистами трудових ресурсів України;
·  Дослідити умови життя і праці українських остарбайтерів.
 Стан наукової розробки теми. Дана тема знайшла своє часткове відображення в різних публікаціях воєнного і повоєнного часу, які розкривали злочини німецьких окупантів на українській землі. Акцент визначався насамперед на „зриві колонізаторських планів окупантів”, ”керівній ролі комуністичного підпілля в боротьбі проти нового порядку”.
З перших днів окупації поневолене населення виявилось об'єктом насильницької експлуатації. Оскільки нацисти розглядали радянських громадян як дармову робочу силу, однією із форм геноциду стала масова депортація “східних робітників” на каторжні роботи в Німеччину.

Немає коментарів:

Дописати коментар